Każdy ma czasami ochotę na coś słodkiego... Jeśli nie próbowaliście jeszcze skandynawskich słodyczy to z całego serca polecam Daim!
Daim jest w zasadzie dziełem... przypadku. W latach 50 szwedzka marka Marabou (produkująca swoją drogą przepyszne czekolady) chciała odtworzyć w swoich fabrykach amerykański batonik Heath. W tym celu właściciel firmy wysłał zapytanie o recepturę do producenta – odpowiedz była jednak niestety (albo i na szczęście) negatywna! Ostatecznie producent batonika Heath wysłał do Marabou listę składników jakie zostały użyte w recepturze, jednak bez żadnej podpowiedzi jak je połączyć.
Z wysiłków szwedzkich chocolatieur powstał Daim – kruchy w środku i delikatny na zewnątrz. Ta niepowtarzalna kombinacja to zasługa oblania pyszną mleczną czekoladą kruchego migdałowego karmelu.
Wraz z rosnącą popularnością Daim wyemigrował ze Szwecji i podbił zagraniczne rynki osiągając międzynarodowy sukces, także jeśli jeszcze go nie próbowaliście – czas najwyższy! Na pewno nie pożałujecie!
Słodycze Daim znajdziecie
tutaj.